Flow, áramlás

A flow számomra maga az élet, a változás megengedése – tudatosság/jelenlét egysége. Létezik erre definíció: “A flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől örömmel töltődik fel, abban teljesen feloldódik, minden más pedig eltörpül mellette.” 
Ez az az állapot, amikor teljesen elmerülünk abban a tevékenységben, amit éppen végzünk, teljes figyelmünkkel a cselekvésre összpontosítunk, tulajdonképpen együtt „áramlunk” magával a folyamattal, megéljük a pillanatot. A pillanat megélésének pedig számos pozitív hatása van életünkre és személyiségünkre.

A jóga és más áramlás gyakorlatok segítségével könnyen megélhetővé válik ez az állapot. Ennek tapasztalásával és tudatosításával aztán a hétköznapokban is egyre inkább felismerhetővé és idővel tudatosan élhetővé válik mindez. A flow élmény felszabadult örömmel, a jelenlét tökéletes megélésével, kiélezett koncentrációval (egyhegyű állapot), és végtelen nyitottsággal jár. Fejleszti a bátorságot, elfogadást és megengedést, a ragaszkodás elengedését és a változáshoz való viszonyunkat, erősíti az önbizalmat. Kíváncsivá és fókuszálttá tesz és visszavezet mindket a gyermeki öröm megéléséhez, a középpontunk megtalálásához.

  • klasszikus flow gyakorlás: amely összeköti a mozdulatokat, mozdulat – mozdulatból következik
  • vinyasa flow gyakorlás: szekvenciális sorozatok ismétlődése, a mozdulatok áramlásában vissza-visszatérünk a kiindulóponthoz, mégis minden egyes szekvenciában új lehetőséget kapunk, hogy valami könnyebbet vagy épp nehezebbet tapasztaljunk meg
  • áramlás gyakorlatok: könnyed, egyszerű – könnyen lekövethető mozdulatok vagy mozgássorok összessége. Jellemzője, hogy nincs túlbonyolítva, ismételhetősége hamar áramlás-élményhez vezet.
  • flow, mint tudatállpot: meditációs vagy jelenlét gyakorlatok segítségével is elérhető ez az állapot. Pl. sétameditáció vagy ülőmeditáció, más jelenlétre fókuszáló gyakorlatok