Blog

A feszültség fajtái

A feszültség fajtái

Miért is fontos a relaxáció és milyen hatásai vannak?

A relaxáció elengedettséged jelent, mind fizikai, mind mentális szinten. Hogy mit is kell elengedni? Minden olyan feszültséget, gondot, gondolatot, érzelmet amelyre már nincs szükségünk. Ez sokszor nem is olyan egyszerű, nézzük meg milyen tudatos vagy épp tudattalan feszültségeink lehetnek:

Fizikai tünetek
Testünk lenyomatként őrzi a minket ért – minden – feszültségeket, és ha ezeket nem tudjuk idejében felismerni és elengedni, törődni vele, akkor sajnos elraktározódnak. Sőt, hosszan fennálló stresszhelyzetben a szervezetünk átvált harci üzemmódba és dominánsan fenntartja ezt az állapotot, hiszen bármi megtörténhet, állandó készültségben kell lennie. Igy szervezetünk nem tud opitmálisan működni és belső szerveink nem tudják igény szerint 1oo%osan ellátni feladatukat. Ennek tünetei lehetnek a test különböző merevségei (izmok, izületek, szalagok), gyengült immunrendszer, emésztési és felszívódási problémák, hormonháztartás felborulása, alvás zavarok, kimerültség, fáradékonyság, magasvérnyomás, stb..

Mentális tünetek
Ahogyan izmaink tárolják a minket ért feszültségeket, úgy elménkben is elraktározódnak a különböző fel nem dolgozott feszültségek. Ezek lehetnek egészen mélyen, régről hozott, jó mélyen eltemetett problémák, de ide tartozik minden olyan stresszhelyzet is, ami a hétköznapokban ér minket és nincs rá lehetőségünk, hogy elengedjük őket.
Pl.: munkahelyi kellemetlenségek, családi ünnepek, egy „jóindulatú” barát rosszindulatú megjegyzései, a vásárlással-, megélhetéssel-, közlekedéssel járó feszültségek. A megfelelési viszonyok és a különböző szociális elvárások, amelyek leginkább akkor okoznak problémát, ha mi magunk ugyan nem érezzük ezek fontosságát, de a környezetünk rákényszerít, így válik mindez megfeleléssé és fokozott stresszfaktorrá. A jelenlegi covid helyzetről nem is beszélve.
Tünetei lehetnek például a túlzott feszültség, ingerlékenység, motiváltalanság, szorongás, korlátozottság, önbizalomhiány, türelmetlenség, a problémamegoldó képesség romlása, koncentráció hiánya.

Energetikai tünetek
Hollisztikus szemlélet szerint egy egészet alkotunk testi, mentális és energetikai szinten. Igy minden hat mindenre. Attól függően, hogy ki mennyire érzékeny vagy tudatos ezekre a folyamatokra, egész jól tapasztalható mikor alacsony az energiaszintünk. Amikor ezt érezzük pihenésre és az idegrendszer töltésére, kiegyensúlyozására lenne szükségünk. Ezt általában nem tudjuk megtenni vagy magáról a folyamatról egyáltalán nem is vagyunk tudatosak, legyintünk rá és megiszunk egy nagy adag kávét. Sajnos ez hosszú távon nem működik és az így fenntartott feszültséget általában valamilyen testi vagy mentális tünet fogja követni.

Olyan feszültésgek amelyek nem tudatosak (nem tudunk róla, nem érezzük), de közvetett tüneteket indikálnak.
Ha sietek valahova és a dugóban ülök, feszült leszek. Ez egyszerű történet. De mi van azokkal a feszültségekkel, amelyeket olyan régóta hordozunk magunkba, hogy még önmagunk előtt is mélyen titkoljuk. Ezek a traumák vagy stresszhelyzetek olyan erősen hatottak ránk, hogy ott akkor nem tudtunk vele szembenézni, megoldani és elengedni, hanem el kellett tennünk olyan messzire magunktól, amilyen messzire csak lehetséges. De ettől ezek a feszültségek még léteznek, csak a hétköznapi értelemben nem vagyunk tudatában, nem foglalkozunk velük. Ezek azok a problémák amelyek mindenféle tünetet okozhatnak, és a kiváltó okát általában sokáig keressük. 

A jó hír az, hogy a relaxáció (és más stresszoldó gyakorlatok) nem oldja meg életünk minden problémáját, de óriási mértékben segít tudatosítani és feldolgozni, elengedni azt. Miközben csupa jót teszünk magunkkal és a rendszeres gyakorlással jobb emberré is vállunk.

JELENTKEZZ A JANUÁR 17-ÉN INDULÓ 6 ALKALMAS TANFOLYAMRA, VAGY TANULJ ONLINE A SAJÁT TEMPÓDBAN!

Share this post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük